Dobrodošli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dobrodošli

Ovde možete ostavljati vaše probleme u vezi sa hardware-om i software-om i pokusaćemo da ih resimo :)
 
PrijemLatest imagesRegistruj sePristupi
Traži
 
 

Rezultati od :
 
Rechercher Napredna potraga
Maj 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
KalendarKalendar

 

 Značenje svakog ponaosob

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj poruka : 12
Datum upisa : 02.03.2012

Značenje svakog ponaosob Empty
PočaljiNaslov: Značenje svakog ponaosob   Značenje svakog ponaosob I_icon_minitimeSub Mar 03, 2012 10:17 am

Windows XP Objašnjenja
Automatic Kada u tekstu piše da je uključite, ostavite uključenu ili sl. Service treba da se postavi u ovaj režim (podešavanje). Kada je u ovom režimu, Service će se startovati sa startom sistema.
Manual Kada nađete da je preporučeno da je stavite u ovaj režim (podešavanje). Kada je u ovom režimu, Service se neće startovati pri startu sistema. Windows će je startovati kad god je potrebna (njemu ili vama).
Disabled Kada u tekstu piše da se isključi, ostavi isključeno ili sl. Service namestiti u ovaj režim (podešavanje). U ovom režimu, Service se neće startovati uopšte. Ni kada treba Windowsu, ni kada vi pokušavate da uradite nešto za šta vam je potrebna ova Service.

.NET Runtime Optimization Service v2.0.50727_X86

Ovaj servis je povezan sa .NET frmaework paketima. Naime, kada se .NET instalira, on je u nekom kabastom obliku a ovaj servis služi da bi se delovi .NET kompajlirali na Vašoj mašini. Servis se može videti neposredno posle instalacije .NET paketa i biće aktivan jedno vreme dok ne završi svoj posao a posle toga ga više nećete videti, izuzev posle instalacije nekih dodataka ili fixeva. Ukoliko želite možete vrlo lako da ga uklonite ali nikako gašenjem već instrukcijom da sve zaostale poslove obavi sada. Za to trebate da uradite sledeće:

Kada ste završili sa instalacijom svih dotNET paketa potrebno je da mu pomognete kako bi operacije koje inače traju malo duže završio brzo. Pronađite fajl koji se zove ngen.exe. Za ovo možete koristiti Windows Search ili pokušati da ga pronađete u jednom foldera koji se nalaze unutar foldera C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework. Kada ste ga pronašli potrebno je da u Start > Run... cmd što će otvoriti komandni prozor zatim upišite cd <lokacija fajla> (npr. cd C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727 ) i kada ste otišli u taj direktorijum komandu ngen.exe executequeueditems. Program će početi da izvršava svoju operaciju, i kada završi možete nastaviti sa radom.

(preuzeto iz Windows XP zaštita)

ActivCard Gold service

Najverovatnije deo softvera ActivCard Gold koji služi za pristup internetu, mreži i drugim stvarima preko pametnih kartica (Smart Card). Na nekim računarima se startuje kao startup program a na nekima kao Service (obično na XP, NT i 2000 systemima). Ukoliko imate ovakav uređaj a vaš se računar ne odigne (neće da se startuje), zamrzne pri startu Windows-a ili pri ubacivanju kartice predlaže se da se isključi ACPI opcija u BIOS-u. Druga opcija je ugradnja USB čitača kartica. Nikakve druge informacije nisu poznate i nisu prijavljeni nikakvi (sem navedenog) problemi i usporavanja računara. Program je neophodan za normalan rad uređaja i ne treba ga dirati.

(Uzeto iz sekcije Startup Programi)

Agnitum Client Security Service

Ovaj servis je sastavni deo Agnitum Outpost Pro firewall programa za zaštitu računara. NE preporučujem njegovo gašenje jer se time remeti rad firewall-a.

Alerter

Obaveštava korisnike o administrativnim upozorenjima na mreži. U normalnim okolnostima ova Service nije potrebna. Napominjem da ovo nije WinPopUp

Application Layer Gateway Service

Obezbeđuje podršku za plaginove za Internet Connection Sharing/Internet Connection Firewall i neophodna je ako se Service koriste za spajanje na Internet. Ova Service koriste ono 1.5 MB RAM memorije kada ne radi.

Application Management

Koristi za Assign, Publish and Remove software service. Ukoliko niste u mogućnosti da modifikujete neku instalaciju softvera, a isključili ste ovu Service, vratite je na Manual ili na Automatic. Neki korisnici prijavljuju da ukoliko imate WinXP Home verziju, ova Service pravi probleme koji su opisani na sledećem linku (Microsoft knowledge baza):
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q328213?SD=EE

ASP.NET State Service

Obezbeđuje podršku za Out-of-Process stanja za ASP.NET. Ukoliko se zaustavi, ti procesi se neće odraditi a ukoliko se kompletno isključi postoji mogućnost da sve aktivnosti koje od nje zavise prestanu da rade. Najbolje je ne dirati ovaj servis jer ga u normalnom okruženju i slučaju nećete ni videti.

AutoComplete Service

Nema nikakvih informacija o ovom Services. Link do fajla na koji ukazuje ova Service je c:\progra~1\system~1\autocomp.exe. Nije poznato šta ova services radi. Na računaru na kom je nađena Services je podešena na Manual i nije startovana što ukazuje na to da je ni jedan program koji je bio startovan ne koristi. Nađena je na Windows XP Home Edition systemu.

Automatic Updates

Automatski se spaja na Microsoft-ov sajt i proverava da li postoje neke važne popravke (critical update) i druga poboljšanja, automatski ih skida i instalira. Ovo bi neki nazvali odlična opcija, ali ja je ne smatram ništa boljim od običnog spyware programa. Možete je namestiti na Manual, jer nastaje poprilično čekanje dok se Service ne spoji na server i proveri da li ima novosti. Posle instalacije SP1 moguće je namestiti koliko često Service proverava sajt. Razlozi zbog čega vam se možda neće svideti ova opcija su sledeći:(1) Dugo čekanje pri proveri, (2) Zauzimanje internet konekcije i znatno usporenje surfovanja, (3) Nemogućnost dobijanja informacija o poboljšanju tj. šta radi poboljšanje, da li mi treba i sl. (zamislite da skidate podršku za kineski jezik 7 MB a što vam ne treba ni u najluđim snovima). Ukoliko se odlučite da je isključite, proveravajte sajt za poboljšanja sami. Da bi koristili ovaj Service (Manual ili Automatic), morate imati startovan Cryptographic Services.

Avira AntiVir Personal - Free Antivirus Guard

Ovaj servis dolazi sa instalacijom Avira AntiVir programa. Ona predstavlja aktivnu zaštitu od virusa i ostalih štetnih sadržaja po Vaš računar. Ukoliko ste instalirali pomenuti paket ali niste instalirali Guard komponentu, ovaj servis se ne bi trebao pojavljivati u task manageru. Takođe ukoliko ste ga iz glavnog Avira programa isključili, servis se neđe pojavljivati. Preporučujem da ne dirate ovaj servis jer je važan za zaštitu računara.

Avira AntiVir Personal - Free Antivirus Scheduler

Kao i prethodni, servis dolazi sa instalacijom Avira AntiVir paketa. Kao što samo ime kaže to je deo koji vrši kontrolu svih specifičnih zadataka koji su zadati Avira programu. To se tiče postavljanja scheduled skeniranja virusa, automatskog update-a programa i sl. Ukoliko želite možete ga isključiti postavljanjem na dissabled ali ga tada pri svakom updateu morate uključiti. Za ovo ne postoji neki preteran razlog jer je program mali i ne troši sistemske resurse a prilično je koristan.

Background Intelligent Transfer Service

Koristi da bi se asinhrono slali podaci kroz http1.1 servere. Navodno WinXP koristi ovu Service. Service nastavlja sa skidanjem poboljšanja i popravki kada se logujete ili kada ponovo uključite računar i spojite se na internet. Iako nisu prijavljeni nikakvi problemi kada se isključi, ova Service je možda potrebna za neke funkcije MSN Explorera, Windows Messengera, Windows Media Playera ili budućih funkcija .NET-a.

Bandwidth Controller Server

OVaj servis dolazi instalacijom jednog od sledećih paketa: TrafficShaperXP, Bandwidth Controller Enterprise, Bandwidth Controller Standard. Služi za kontrolu i ograničavanje upload i download brzine na računaru na kom se nalazi. Pored toga ima veliki broj dodatnih opcija koje peglaju sve zahteve i slične stvari. Ukoliko je instaliran, verovatno za to postoji razlog i ne preporučujem da se gasi jer bi mogao da prekine internet konekciju.

Bluetooth Service

Ukoliko imate Bluetooth adapter (USB, Interni, Serijski) i instalirali ste software za njega (WIDCOMM ili neki drugi), ova service će vam se pojaviti u listi servisa. Najbolje je da se ostavi na Automatic jer se ne startuje ukoliko vam Bluetooth adapter nije uključen. Ukoliko ne želite da je service startovana isključite je i pomoću Startup Control Panel programa (vidi u Korisni Programi) isključite programčić btwdins.exe. Na taj način će te isključiti automatsko startovanje Bluetooth softvera. Ovo nije preporučljivo ako koristite Bluetooth adapter u normalnom radu i treba pribegavati ovom postupku samo pri lociranju problema. Preporuka je ne dirati ništa i sve ostaviti kako je originalno podešeno.

ClipBook

Koristi da sačuva informacije za CUT i PASTE opcije i da ih deli sa ostalim računarima na mreži. Ovo nema nikakve veze sa kopiranjem i razmenom fajlova. Nisam nikako uspeo da pogodim čemu praktično služi ova Service.

COM+Event System

Služi aplikacijama koje koriste COM+, a ako se podesi na Manual mnogi Service je kontaktiraju pa će ipak biti uključena. Ako je isključena u Event Log-u će se pojaviti linija DCOM koja obaveštava da COM+Event System nije uključen. Pogledajte pod C:\Program Files\ComPlus Applications\ i ako nemate ni jednu COM+ aplikaciju, Service možete bezbedno isključiti ali će vam se pojavljivati Event Log pri podizanju sistema obaveštavajući vas da Service nije uključen.

Com+System Application

Ako isključite ovaj Service, u Event Log-u će te imati liniju DCOM koja vas obaveštava da je Service isključen. Pogledati COM+Event System.

COMODO Internet Security Helper Service

Ovaj servis se pojavljuje ako ste instalirali firewall paket Comodo Internet Security. Servis je integralni deo ovog paketa koji štit Vaš računar od raznih neželjnih sadržaja sa interneta i preporučujem da se ne gasi.

Computer Browser

Reguliše i održava listu kompjutera i resurse koji se nalaze na mreži. Ovaj Service nije potreban na kućnim računarima, pogotovo ako nisu ni na kakvoj mreži. Ustvari, ukoliko se Service isključi, a računar je povezan na mrežu, još uvek možete da koristite sve resurse mreže. Na velikim mrežama, jedan računar je MASTER a drugi je pomoćni master. Svi ostali samo javljaju da su spremni da preuzmu ulogu svakih 12 minuta u slučaju kvara na jednom od dva glavna računara. Nema nikakvog laga (usporenja) ako se ovaj Service isključi na svim sem na jednom računaru (mada je i to pitanje). Iz predostrožnosti, ostavite ga da radi na jednom računaru jer Service ne treba da radi na svim računarima svo vreme.

Cryptographic Services

Služi za proveru i potvrdu potpisa Windows fajlova. Ukoliko se isključi, mogli bi stalno dobijati upozorenja o nesertifikovanim drajverima. Service je potreban da bi Windows update, kada je podešen na Manual ili Automatic, radio normalno. Takođe potreban je da bi se instalirao ServicePack1 i DirectX 9.0. Windows Media Player i neke buduće .NET aplikacije će zahtevati ovaj Service za neke opcije. Ovaj Service oduzima 1.9 MB RAM memorije.

DCOM Server Process Launcher

Ovaj service je protokol koji omogućuje komponentama programa da komuniciraju direktno preko mreže na siguran, pouzdan i efikasan način. Raniije se zvao Network OLE. Dizajniran je da se koristi za transfer preko više mreža, uključujući i internet protokole kao što je HTTP. Za većinu korisnika servis je totalno nepotreban i poželjno je isključiti ga... ipak čitajte dalje i vidite kako se servis isključuje jer je proces prilično opširan i nije dovoljno niti preporučljivo samo ugasiti ovaj servis u podešavanjima. Takođe je primećeno da kada se ugasi, nestanu Network Connections sa računara. Ipak, nemojte se plašiti.. ne netaju zauvek već isključenje ovog servisa povlači samo SKRIVANJE ovih konekcija. Ukoliko ste se igrali sa ovim servisom i izgubili konekcije... samo ga ponovo uključite i restartujte računar. Posle ovoga će vam se vratiti sve konekcije u netaknutom obliku. Sledi opis kako isključiti ovaj Service tj. kako isključiti DCOM komponentu iz njega.

1. Za početak proverite sve podatke oko rupa i bagova koi se nalaze u DCOM-u i instalirajte ih. Pogledajte http://www.updatexp.com/kb824146.html .
2. Kliknite na START dugme i odaberite Run... Ukucajte regedit i pritisnite enter na tastaturi. Startovaće se RegEdit program. PAZITE ŠTA RADITE JER JE OVO PREPRAVLJANJE WINDOWS REGISTRY BAZE. SVE RADITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. Pronađite HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\OLE i pronađite vrednost EnableDCOM i podesite joj vrednost na N (trebalo bi da je po standardnim podešavanjima i u vašoj bazi na Y). Zatvorite sve prozore i restartujte računar. Ukoliko se posle restarta ikonice tj. konekcije u Network Connections izgube, vratite vrednost na Y i restartujte računar. Posle ovoga nemojte više ništa raditi jer se servis ne može drugačije isključiti a bez ovog koraka (korak 2.) ceo postupak ne vredi.
3. Otvorite Run.. (kao prošli put) i ukucajte Dcomcnfg.exe i pritisnite enter na tastaturi. Otvoriće vam se Component Services prozor. Uđite u Component Services i pojaviće vam se Computers (ikonica kao za direktorijum). Kada otvorite Computers pojaviće vam se ikonica sa nazivom My Computer. Desni klik na nju će otvoriti meni gde je potrebno kliknuti na Properties. Kada se otvori novi prozor idite na tab Default properties. Pronađite chekbox (mali kvadratić koji ima mogućnost da se otkači tj. štriklira) pored Enable Distributed COM on this Computer i isključite ga tako da bude prazan. Kliknite na Apply pa na OK i izađite iz svih prozora. Ugasite računar pa ga ponovo uključite.

Ukoliko posle ovoga nešto neradi... ponovite postupak ali obrnutim redom ... i vratite sva podešavanja na originalna. Postupak sam po sebi nije štetan po konfiguraciju i vraćanje na default vrednosti vraća sve u normalu.

Dodatno možete u vašem firewall-u da podesite blokadu porta 135 jer DCOM koriti njega za komunikaciju. Ukoliko ste iza NAT-a ovaj port bi trebalo da je zaštićen.

DHCP Client

Dobija Dynamic (dinamičnu) IP adresu od DHCP servera i DNS-a. Većina DSL/kablovskih ISP-a koristi DHCP radi spajanja na internet.

Distributed Link Tracking Client

Održava linkove sa NTFS fajlovima u korisnikovom kompjuteru i sa fajlovima na mreži. Npr. Ako napravimo fajl na računaru 1, a na računaru 2 napravimo šortkat ili link do tog fajla, ukoliko premestimo taj fajl na neko drugo mesto na računaru 1 ovaj Service će reći računaru 2 gde je fajl premešten i popraviće mu put šortkata ili linka do novog mesta fajla. Iako je ovo možda odlična opcija, pogotovo na većim mrežama, na malim mrežama ne vidim potrebu da se Service koristi, Ovo se pogotovo odnosi na Igraonice. U stanju mirovanja oduzima oko 4 MB RAM memorije.

Distributed Transaction Coordinator

Vodi računa o transakcijama koje se obavljaju preko više resursa (ili mreža). Potrebna je ako se koristi Message Queqing. Ukoliko se isključi, pojaviće se obaveštenje u Event Log-u. Nema prijavljenih loših efekata ako se ovaj Service isključi. MS .NET će možda u budućnosti zahtevati da ova Service bude uključena.

DNS Client

Koristi kod kešovanja DNS imena i Active Directory domejn funkcija. Service nije potrebna za DNS preglede (lookups). Ukoliko koristite IPSEC, ovaj Service mora biti aktivan. Ukoliko želite da popravite vašu konekciju i iskoči prozor u kome piše DNS resolver failed to flush the cache, verovatno ste isključili ovu Service. Da bi ovo popravili uključite je. Da bi smanjili mrežni protok do vašeg ISP DNS servera, stavite Service na Automatic.

Error Reporting Service

Kontaktira Microsoft i šalje podatke o grešci kada se ona dogodi. Još jedan oblik spyware programa. Beznačajno čeka da se greška dogodi i onda koristi vašu internet konekciju kako bi poslala detalje o grešci. Preporučujem da je odmah isključite. Uključite je ukoliko imate ogroman broj neverovatnih problema a za koje nemate nikakvo rešenje (prvo pogledajte sekciju Task Manager Tasl list). Ukoliko se ti problemi dešavaju posle instalacije nekog softvera ili drajvera, deinstalirajte ih jer su to verovatno krivci za nestabilan rad. Ukoliko vam računar radi kako treba, isključite ovaj Service.

Event Log

Poruke koje generiše ova Service možete pogledati u Event Viewer-u. Uvek je od pomoći da da se vidi kakvi problemi postoje sa nekim aplikacijama koje prosečan korisnik ne vidi. Ukoliko isključite ovu Service a ne isključite Windows Management Instrumentation, možete primetiti da vam je podizanje sistema sporije. Najbolje je da ova Service bude na Automatic opciji.

Extensible Authentication Protocol Service

Poruke koje generiše ova Service možete pogledati u Event Viewer-u. Uvek je od pomoći da da se vidi kakvi problemi postoje sa nekim aplikacijama koje prosečan korisnik ne vidi. Ukoliko isključite ovu Service a ne isključite Windows Management Instrumentation, možete primetiti da vam je podizanje sistema sporije. Najbolje je da ova Service bude na Automatic opciji.

Fast User Switching Compatibility

Jedina upotreba je da ako menjate korisnike (users) na istom računaru, sa ovom Service uključenom, aplikacije koje su startovane neće se ugasiti. Po meni, Service je totalno beskorisna i samo troši memoriju i resurse (vrlo mali deo, ali malo po malo a se napravi mnogo)

Fix-It Task Manager

Dolazi sa instalacijom Fix-it utilities programskog paketa za održavanje računara. Služi za brže startovanje pojedinih alata unutar paketa. Nije neophodan za rad računara ili za rad programskog paketa. Preporučujem da se isključi kako nebi nepotrebno trošila resurse računara.

Fax Services

Podrška za kontrolu Fax opcije modema direktno iz WinXP-a bez potrebe za nekim odvojenim programom. Odlična Service za manja preduzeća jer dolazi se WinXP-om pa ne trebate trošiti sredstva za posebne programe. Za prosečnog korisnika totalno je nepotrebna.

FTP Publishing Service

Ukoliko želite da imate FTP server na vašoj mreži, potrebna vam je ova Service. U protivnom nije potrebna. Ne instalira se na WinXP pri instalaciji sistema, a u Home verziji i ne postoji.

GearSecurity

Instalira se sa iTune programom. iTune je program koji dolazi u paketu sa Quick Time programom. Quick Time se može naći i odvojeno od njega što je vrlo preporučljivo. Program na nekim konfiguracijama radi bez problema, dok na većini pravi razne probleme. Navodno program dodaje računaru CDRW mogućnosti, ali ustvari omogućava iPod i iTune programu da koristi CDRW mogućnosti. Kako Windows XP u sebi ima CDRW mogućnosti ovaj program postaje totalno beskoristan svima, sem onima koji imaju nameru da režu CD diskove iz iTune programa. Gašenjem ovog service se ne utiče na rad računara ili nekih njegovih komponenti, kao ni ne rad Quick Time programa. Preporučujem da se ovaj service postavi na Disabled.

Health Key and Certificate Management Service

Upravlja health certificates and keys (used by NAP). Ovo je još jedna od servisa čija uloga nije izvestan većini ljudi a moguće ni većini programera Windows XP OSa. Najbolje je ostaviti je po standardnim podešavanjima. Za sada ne postoji informacija da je bilo koji program koristi.

Help and Support

Potrebna je za Microsoftove online help dokumente. Ako ikada upotrebite Help and Support, ova Service se vraća u Automatic režim iako ste je prethodno isključili.

HTTP SSL

Ova service implementira HTTPS (secure hypertext transfer protocol) u HTTP service koristeći Secure Socket Layer (SSL). Ukoliko se isključi, servisi koji zavise od nje se neće moći startovati. Dodatne informacije slede....

Human Interface Device Access

Ukoliko ne posedujete uređaje ili ne koristite neke opcije uređaja koje posedujete, npr. skenere sa funkcijskim tasterima (scan now, fax, copy ili sl.), tastature sa dodatnim (internet) tasterima (za kontrolu jačine zvuka i sl.) ili slične uređaje slobodno isključite ovaj Service. Ako posedujete slične uređaje, isključenjem ove Service uređaji će nastaviti normalno da rade samo neće imati dodatne opcije.

IIS Admin

Nije automatski instalirana na WinXP Pro verziji a na Home verziji i ne postoji. Ukoliko koristite FTP Server ili imate Lokalni Web Sajt (računar non-stop na mreži a sajt vam se nalazi na tom računaru), ova Service vam je potrebna i trebala bi biti uključena. Inače ona je meta velikog broja hakera i vrlo je popularna za testiranje sposobnosti i učenje upadanja na računare, pa preporučujem da je i ne instalirate a ako već jeste deinstalirajte je ukoliko vam nije potrebna.

IMAPI CD-Burning COM Service

Kontroliše snimanje CD-a iz Windows Explorera, po drag-and-drop tehnici. Izuzetna opcija i jedna od najbolje urađenih jer se startuje samo kad je potrebna i po završetku posla se gasi. Ukoliko niste u mogućnosti da snimite CD i Explorera kada je Service namešten na Manual, namestite je na Automatic (takođe se startuje samo kad je potrebna). Zauzima oko 1.6 MB RAM memorije u stanju mirovanja.

Indexing Service

Ovo je oduvek bio najveći razlog za usporen rad računara. Ja je isključujem na svakom računaru koji sretnem. Može se deinstalirati preko Add/Remove Programs u Control Panel-u (pod Windows Setup Programs). Koristi oko 2 MB RAM memorije u stanju mirovanja a opterećenje sistema i upotreba memorije dok pravi index se ne može izmeriti. Iako bi ova Service trebala da radi samo kada je računar u stanju mirovanja duže vreme, video sam da se uključuje u sred rada i igranja i tako znatno usporava rad. Moje preporuka je isključiti, isključiti i samo isključiti.

Internet Connection Firewall and Internet Connection Sharing

Koristi da bi se obezbedio pristup internetu svim računarima na mreži preko jedne konekcije. Takođe služi za zaštitu računara od upada hakera. Instalira se samo na računarima sa modemom, i nije potreban u drugim slučajevima. Ukoliko koristite odvojenu program za deljenje konekcije ili za zaštitu računara od hakera. Service nije potrebna. Vidi Zone Alarm u sekciji Korisni Programi.

iPodService

Isto kao i gearsec, ovaj program dolazi u paketu iTune i Quick Time programa. Program se opisuje kao iPod hardver menadžment servis. Totalno je beskoristan svima sem onima koji imaju nameru da koriste iTune program i sve njegove mogućnosti. Gašenjem se ne utiče na normalan rad računara ni nekog od njegovih delova, kao ni Quick Time programa. Pogledati GearSec service za dodatne informacije. Predlažem da se ovaj program postavi na Disabled.

IPSEC Services

Moguće da je potrebna na nekim VNP konekcijama ili domenima, ali prosečnom korisniku nije potrebna.

LexBce Server

Ovaj program se instalira sa Lexmark MarkVision softverom. U Windows 98 OS-u se startuje kao startup program a u Windows NT, 2000 i XP kao Service. Ako imate Win NT, 2000 ili XP, pogledajte sekciju Windows XP Services za informacije. Ukoliko vaš Lexmark štampač dolazi sa internom mrežnom karticom, morate instalirati MarkVision softver da bi mogli konfigurisati mrežnu karticu. Ukoliko nemate problema pri radu, ostavite ovaj program da radi. Program je u velikom broju slučajeva pokazao da pravi ogromne probleme pri startu računara, osetna usporenja računara pri normalnom radu i brojne ostale probleme. Program je moguće ugasiti pomoću Startup Control Panel programa za Win98 ili ga isključiti iz Services u WinXP-u. Ukoliko ne koristite štampač na mreži tj. ne koristite ga da bi štampali dokumente sa više računara, ovaj program je preporučljivo ugasiti. Posle gašenja programa obavezno proverite da li vam sve potrebne opcije oko štampača rade (štampanje i sl.), pustite nešto da se štampa i vidite da li sve funkcioniše. Ukoliko postoji problem i štampač neće da radi kako treba (ne štampa i sl.), ponovo uključite program i štampač će ponovo raditi. Ukoliko ste isključili program i štampač je radio jedno vreme (nekoliko dana) pa je prestao da radi, uključivanjem ovog programa nećete ništa postići jer nije problem u njemu već u nečem drugom.

(Preuzeto iz sekcije Startup Programi)

Logical Disk Manager

Od vitalnog je značaje za rad Disk Management MMC konzole za dinamične drajvove (dynamic volumes). Ako pokušavate da vršite održavanje diska i iskoči vam prozor koji vam kaže da nije u mogućnosti da odradi ono što ste hteli, startujte ovu Service. Nikakvih problema nije prijavljeno ako se ona isključi sem gore navedenog.

Logical Disk Manager Administrative Service

Od vitalnog je značaja za rad Disk Management MMC konzole za dinamične drajvove (dynamic volumes).

Machine Debug Manager

Instalira se najverovatnije sa Office paketom. Upravlja lokalnom i daljinskom debagingu za debagere Visual Studio programa. Prosečnom korisniku nije potreban. Ne utiče na rad ni jednog programa niti sistema ukoliko se isključi, a preporučujem da se ugasi jer troši resurse sistema. Ponekad napravi i log fajl koji može biti velik i nekoliko desetina ili stotina MB memorije na HDD drajvu.

Message Queuing

Ne instalira se automatski na XP PRO verziji a na Home verziji je nema. Može biti potrebna na nekim domenima (domains), ali je prosečni korisnici nikada ne koriste.

Message Queuing Triggers

Ne instalira se automatski na XP PRO verziji a na Home verziji je nema. Može biti potrebna na nekim domenima (domains), ali je prosečni korisnici nikada ne koriste. Potrebna je ako koristite Message Queuing.

Messenger

Služi za razmenu poruka između servera i klijenta. Nije potrebna za prosečne korisnike. Nema nikakve veze sa MSN Messengerom i nije WinPopUp. Poznata je po tome što ugrožava sigurnost sistema i korisnika. Za proveru ukucajte u DOS prozoru: net send 127.0.0.1 hi dok je ova Service startovana. Ako vam iskoči prozor u kome piše hi isključite ovu Service. Ako dobijete grešku pri slanju koja liči na The message alias could...., sigurni ste. Ako morate da koristite ovu Service i ne želite da dobijate slične spam prozore isključite portove koristeći neke popularne firewall-ove (Zone Alarm). Service koristi UDP portove 135, 137, 138 i TCP portove 135, 139, 445.

MS Software Shadow Copy Provider

Koristi se zajedno sa Volume Shadow Copy a koristi je Microsoft Backup. Ako je isključite, u Event Log-u će te videti liniju koja vas obaveštava da je Service isključen. Da bi izbegli slične poruke i linije, stavite je na Manual. Neki programi za bekapovanje podataka (Noton Ghost) koriste ovu Service.

Net Login

Koristi za logovanje (povezivanje) na Domain Controller. Nije potrebna za kućne računare ili za kućne mreže (uključujući i mreže u igraonicama)

Net.Tcp Port Sharing Service

Servis dolazi sa instalacijom .NET framework paketa i neophodan je za njegov rad. Inicijalno je isključen a .NET će da sam uključiti i isključiti po potrebi. Predlažem da ga ne dirate.

NetMeeting Remote Desktop Sharing

Omogućuje korisnicima da se spoje i koriste vaš računar preko NetMeeting programa. Ovo mogu biti VELIKA OTVORENA VRATA za svakoga hakera. Preporučujem da se isključi (disable).

Network Access Protection Agent

Još jedan novitet u SP3 dodatku. Takođe nije izvesno šta servis tačno radi pa je najbolje ne dirati ga.

Network Connections

Služi za upravljanje network konekcijama. Ako nemate network isključite je. Ako internet konekcija ne radi posle toga uključite je. Ako isključite ovu Service, ikona koja se pojavi kada se spojite na internet se neće videti.

Network DDE

Po mnogim korisnicima, niko nije našao neku korisnu upotrebu za ovu Service. Ukoliko ne koristite ClipBook, isključite je. U stanju mirovanja koristi oko 1.5 MB RAM memorije.

Network DDE DSDM

Po mnogim korisnicima, niko nije našao neku korisnu upotrebu za ovu Service. Ukoliko ne koristite ClipBook, isključite je.

Network Location Awareness (NLA)

Koristi se u kombinaciju sa Internet Connection Sharing Service (samo za server).

Network Provisioning Service

Upravlja i vrši konfiguraciju putem XML fajlova (fajlovi za konfiguraciju u XML formatu) za određeni domen a za automatsku konfiguraciju mreže. Više informacija sledi....

NT LM Security Support Provider

Ukoliko koristite Message Queuing ili Telnet Service, ostavite je uključenu. U protivnom je isključite.

NVIDIA Display Driver Service

Instalira se sa drajverima za nVidia grafičke kartice. Instalira se sa novijim verzijama drajvera. To je samo novija verzija NVIDIA Driver Helper Service (promenjeno je ime). Totalno je nepotrebna i u nekim slučajevima remeti rad sistema i aplikacija (najviše u igrama). Ukoliko se pojave neki problemi, prvo isključite ovu service. Takođe, ako su se problemi pojavili posle isključenja ove service, uključite je i vidite da li problem još uvek postoji, a ukoliko postoji ponovo je isključite. Generalno bezbedno i preporučljivo je isključiti ovu service.

NVIDIA Driver Helper Service

Instalira se sa drajverima za nVidia grafičke kartice. Instalira se sa starijim verzijama drajvera. Noviji drajveri umesto ove instaliraju NVIDIA Display Driver Service koja je ista kao i ova samo sa promenjenim imenom. Totalno je nepotrebna i u nekim slučajevima remeti rad sistema i aplikacija (najviše u igrama). Ukoliko se pojave neki problemi, prvo isključite ovu service. Takođe, ako su se problemi pojavili posle isključenja ove service, uključite je i vidite da li problem još uvek postoji, a ukoliko postoji ponovo je isključite. Generalno bezbedno i preporučljivo je isključiti ovu service.

Office Source Engine

Čuva sve instalacione fajlove Office 2003 paketa. Takođe čuva sve hotfix-ove i upadate-ove i neophodane je za download (skidanje) setup dodataka i Watson-ovih (Dr.Watson) raporta (izveštaja) o greškama (error reports). Više informacija sledi...

Outpost Firewall Service

Ovo je komponenta koja se ubacuje kada se instalira Outpost Firewall. Ona je uvek prisutna ali može da bude na Automatic ili na Disabled što zavisi od toga da li ste Outpost konfigurisali tako da radi kao service ili da radi kao obična aplikacija. Ukoliko ne želite da se servis startuje, podesit Outpost FW shodno tome i service će se prebaciti na Disabled.

PDEngine

Ovo je komponenta koja se ubacuje kada se instalira PerfectDisk aplikacija koja služi za optimizovanje i defragmentaciju diska. Servis se ne startuje praktično nikada sem kada PerfectDisk radi. Kada program prestane sa radom servis se gasi.

PDScheduler

Ovo je komponenta koja se ubacuje kada se instalira PerfectDisk aplikacija koja služi za optimizovanje i defragmentaciju diska. Ona se aktivira kada se program postavi da na startu računara izvrši optimizaciju i defragmentaciju diska. Kada se proces završi, servis se gasi. Ovaj service u principu nikada ne bi trebali da vidite, ali se ponekad i pojavi... ništa zato, nestaće pri sledećem restartu...

Performance Logs and Alerts

Prikuplja informacije i šalje ih u log fajl ili javlja neko upozorenje. Ovo bi mogao biti odličan način da se nađu greške u radu sistema, ali negativne strane kao što su usporenje i sl. upućuju da Service nije vredna ovih usporenja. Preporučujem da je isključite, ali je na vama da odlučite.

Plug and Play

Ovo je srce i duša Plug and Play okruženja. Ne dirati ni po koju cenu. Obratiti pažnju da UPnP nije PnP. UPnP služi za korišćenje skenera, štampača i sl. hardvera preko mreže putem TCP/IP protokola. Audio kartice su obično PnP. Ostavite ovu Service na Automatic.

Portable Media Serial Number

Čita serijske brojeve sa prenosnih muzičkih plejera (??? možda mp3 plejeri ali nije provereno) koji su spojeni na vaš računar. Nisam siguran da li je potrebno da ova Service bude konstantno uključena. Preporučujem da je isključite, a ako nešto prestane da radi kako treba (neki uređaj koji je spojen na vaš računar) ponovo je uključite. Service je možda potreba za Windows Media Player, MS integraciju sa tzv. Digital Rights Management i zaštitama od kopiranja, ali sve ovo nije provereno.

Print Spooler

Odlaže dokumente koji su poslati na štampanje ukoliko je štampač već zauzet. Koristi vam ako imate štampač, bez obzira da li je na mreži ili je na vašem računaru. Ako je isključite, vaš štampač će još uvek biti instaliran, ali neće biti vidljiv u Printers direktorijumu. Kada je startujete, štampač će ponovo biti u listi i moći će da se koristi. Preporuka mnogih je da ako koristite štampač s vremena na vreme, namestite Service na Manual i startujte je kada želite da koristite štampač, a ako štampač koristite intenzivno ostavite je uključenu. Isključenjem ove opcije dobija se oko 4 MB RAM memorije.

Protected Storage

Dozvoljava snimanje pasvorda u programima kao što su Outlook Express, Outlook ili Dial Up prozor. Ukoliko je isključite Windows neće pamtiti ove pasvorde. Preporučujem da je ostavite uključenu.

QoS RSVP

Obezbeđuje kontrolu saobraćaja na mrežama koje koriste IPSEC i aplikacijama koje podržavaju QoS i IMAJU ADAPTER KOJI GA PODRŽAVA. QoS Packed drajver se standardno instalira na svaku TCP/IP konekciju. Ako vaša mreža ne koristi ovaj Service, možete ga isključiti ili deinstalirati. Po nekim tekstovima, takođe je potreban i ACS Server za QoS packet Scheduler and Applications da bi mogao da pošalje zahtev za željeni protok podataka (bandwidth). Ukoliko koristite NetMeeting da bi slali sliku i zvuk preko mreže, biće vam potrebna ova Service. Neki ljudi su prijavljivali da QoS koristi 20% od brzine protoka i ne dozvoljava njihovo korišćenje (rezerviše ga). Ovo nije tačno. Pogledajte sledeći link:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q316666

Registry Management Service

Service dolazi sa programom Registry Defragmentator koji se obično (po defaultu) nalazi u C:\Program Files\Registry Defragmentation\RegManServ.exe. Nije izvesno čemu ustvari ova service služi, ali se pretpostavlja vrši real-time proveru registry baze i popravlja greške. Ipak service poprilično opterećuje resurse računara i usporava rad sistema u celini. Najbolje je da je isključite, jer se program može startovati i ručno, što mu je i primarna funkcija.

Remote Access Auto Connection Manager

Pravi konekciju za network kada program zatraži neku adresu. Ova Service može biti potrebna za vašu internet konekciju. Ako vaša Dial-up konekcija, kablovska konekcija ili DSL internet konekcija ne radi posle isključenja ove Service, uključite je ponovo. Ako koristite tzv. hardware gateway ili router, ova Service nije potrebna.

Remote Access Connection Manager

Kreira network konekciju. Potrebna je ako koristite Internet Connection Sharing. Ako vaša Dial-up konekcija, kablovska konekcija ili DSL internet konekcija ne radi posle isključenja ove Service, uključite je ponovo. Ako koristite tzv. hardware gateway ili router, ova Service nije potrebna.

Remote Desktop Help Session Manager

Služi za upravljanje i kontrolu Remote Assistance-a. Ako vam ne treba ova Service, ugasite je. U stanju mirovanja, ova Service koristi oko 4 MB RAM memorije.

Remote Procedure Call (RPC)

Ovo je prilično vitalna Service. Ni u kom slučaju je ne treba dirati. Ako se ova Service kojim slučajem isključi, nećete biti u mogućnosti da podignete Windows sistem.

Remote Procedure Call (RPC) Locator

Upravlja bazu RPC servisnih imena. Ukoliko nešto na vašoj mreži ne radi posle isključivanja, ponovo je uključite. Do sada nisam nigde našao razlog da ova Service bude uključena. Kada je startovana koristi oko 1.5 MB RAM memorije.

Remote Registry Service

Nije dostupna na XP Home verziji. Ovo je jedna od onih Service koje nisu potrebne prosečnim korisnicima. Jedna od Service koje korisnici prvu isključuju.

Removable Storage

Koristi za kontrolu i upravljanje uređajima kao što je CD/DVD ROM i sl. U slučaju da koristite autoplay opciju drajva i slične opcije, a one više neće da rade kada isključite ovu Service, uključite je. U normalnom radu ova Service nije neophodna da bude stalno uključena (po izveštajima mnogih korisnika) i nećete izgubiti funkcionalnost uređaja ako je ugasite.

RIP Listener

Ne postoji na XP Home verziji i ne instalira se na XP PRO verziji. Ako vam je potrebna možete je instalirati kasnije, a ako neznate šta je RIP Listener onda vam nije potrebna.

Routing and Remote Access

Omogućuje računarima da upute poziv preko modema (ili drugih uređaja) do lokalnog servera radi pristupa lokalnoj mreži koristeći standardnu ili VPN konekciju. Ukoliko ne koristite ovu Service, isključite je. Kada je service startovana, u Network Connecton-su će se pojaviti ikona Incoming Connections.

Secondary Logon

Omogućuje startovanje procesa (programa) pod različitim kredibilnostima (credentials). Omogućuje korisnicima sa manjim pravima da startuju aplikacije koje zahtevaju veće privilegije. Totalno beskorisno za veliki broj korisnika. Ukoliko je isključite gubite opciju RunAs... koje se dobija desnim klikom na aplikaciju.

Security Accounts Manager

Kao i Protected Storage čuva profile i sigurnosne informacija za lokalne korisnike. Potrebna je kod korišćenja IIS Admin. Ukoliko ste ikada koristili Group Policy Editor da bi modifikovali neka podešavanja, morate ostaviti ovu Service da radi. U ostalim slučajevima je slobodno isključite.

Security Center

Prati podešavanja sistema što se tiče sigurnosnih (security) podešavanja i konfiguraciju istih. Više informacija sledi....

SecuROM User Access Service (V7)

Instalira se najčešće sa nekom igrom ili programom koji koristi ovu zaštitu. Koristi da bi omogućila upotrebu programa ili igre korisnicima koji nemaju administratorska prava. Za većinu je totalno beskorisna i ponekad zna da uspori računar pri startu. Može se disableovati na klasičan način. Nalazi se u C:\WINDOWS\system32\UAService7.exe

Server

Koristi za razmenu fajlova i korišćenje štampača sa vašeg računara ili Message Queuing-a. Ukoliko ne želite da sa mrežom delite ove resurse, isključite ovaj Service. Isključivanje ne utiče na mogućnost konekcije na mrežu ili na mogućnost korišćenja drajvova (ili diskova) na mreži. Workstation mora biti uključen da bi se konektovali na drugi računar koji ima fajlove koje tražite. Ukoliko isključite File and Printer Sharing, moguće je da će ova Service nestati (tj. isključiti se). Uključite File and Printer Sharing, i Service će se ponovo pojaviti.

Shell Hardware Detection

Koristi uređajima koji imaju auto-play opciju kao što su memorijske kartice, CD/DVD drajvovi i sl. Ukoliko imate problema sa Docking Station-om vašeg lap-top (notebook) računara, stavite ovu Service na Automatic. Kada je isključena primetićete sledeće: (1) Moguće je da u My Computer prozoru (WinExporer) nećete videti da za npr. DVD Drajv piše DVD Drive. Drajv ne gubi na funkcionalnosti zbog ovoga, (2) Kada proveravate opcije za Auto-play uređaj, npr. DVD drajv, primetićete da nedostaje Auto-play tab. Nećete biti u mogućnosti da odredite akcije za pojedine fajlove i formate. Ukoliko koristite Auto-play opciju, stavite Service na Automatic, a ukoliko vam neće smetati navedeni gubitci i ne koristite Auto-play opciju, isključite ovu Service.

Simple Mail Transport Protocol (SMTP)

Nije dostupna na XP Home verziji a nije automatski instalirana na XP PRO verziji. Koristi za podršku lokalnog (izlazećeg - outbound) e-mail servera.

Simple TCP/IP Services

Nije dostupna na XP Home verziji a nije automatski instalirana na XP PRO verziji. Service podržava neke starije UNIX mrežne servise.

Smart Card

Pruža podršku za korišćenje Smart Card-a za autentifikaciju lokalnih i network računara. Ukoliko nemate Smart Card ili ne znate šta je to, ova Service vam nije potrebna. Kada je startovana Service zauzima oko 1.5 MB RAM memorije. Isključite je.

Smart Card Helper

Pruža podršku za korišćenje Smart Card-a za autentifikaciju lokalnih i network računara. Ukoliko nemate Smart Card ili ne znate šta je to, ova Service vam nije potrebna. Isključite je.

Dodatak 14.08.2004: Instalacijom SP2 dodatka za Windows XP ova services se gubi iz liste servisa... tako de se ne uplašite ako do toga dođe.

SNMP Service

Nije instalirana automatski a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža podršku korišćenju mrežnih uređaja koji koriste SNMP kao mod (metod) za daljinsku kontrolu (remote Management).

SNMP Trap Service

Nije instalirana automatski a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža podršku korišćenju mrežnih uređaja koji koriste SNMP kao mod (metod) za daljinsku kontrolu (remote Management).

SSDP Discovery Service

Korist da bi se locirali UPnP uređaju na kućnim mrežama. Ako se koristi uz Universal Plug and Play Device Host, ona detektuje i konfiguriše UPnP uređaje na kućnim mrežama. Ukoliko posle isključivanja neki od vaših uređaja prestane da radi ili se čudno ponaša, uključite ovu Service. MSN Messenger koristi ovu Service zajedno sa podržavanim UPnP uređajima da bi obezbedio podršku za mreže koje su zaštićene NAT zaštitom (firewallom) ili ruterom. Takođe, ako primetite neke probleme pri spajanju na multiplejer igre (servere) koje koriste DX7 ili DX8 (DirectX), uključite ovu Service. Ako vam je potrebna ova Service, obratite pažnju na sve moguće popravke jer postoje neke indikacije da je Service potencijalna mogućnost napada hakera i rupa u vašem sistemu. UPnP nije i nema nikakve veze sa PnP. UPnP služi za mogućnost spajanja preko mreže kroz TCP/IP do uređaja kao što su skeneri ili štampači. Vaša audio kartica je PnP. Ne isključujte PnP tj. Plug and Play.

System Event Notification

Koristi se u paru sa COM+ Event System Service-om. Ona obaveštava ostale Service kada se dogodi neki sistemski događaj kao što je logon (logovanje) i sl. Ukoliko se isključi, u Event Log-u, se pojavljuje linija koja vas obaveštava da je Service isključen. Prosečan korisnik verovatno ne treba ovu Service i još uvek nije izvesno da li uopšte ime nekih loših efekata ako se ona isključi.

System Restore Services

Ova Service pravi sliku vašeg sistema i vraća ga i to stanje kasnije (kada zatreba). Ovo je, pored Indexing Service-a, najveći razlog za usporenje sistema. Uvek kada instalirate neki program, Windows pravi sliku sistema u slučaju da se nešto desi i želite da se vratite na pređašnje stanje. Ukoliko ostavite ovu Service uključenu, ona može svojim slikama da zauzme i do 20 GB na većim diskovima. Iako korisna u nekim situacijama (instalacija Service Packa, beta programa i sl.), WinXP je dovoljno stabilan da je pomalo besmisleno imati je konstantno uključenu. Ukoliko je isključite, sve slike sistema koje je Service napravila biće izbrisani. Postoje opcije koje određuju koju će količinu diska zauzeti slike. Toplo preporučujem da je isključite.

Task Scheduler

Služi za planiranje automatskih operacija koje će Windows u zadata vremena izvršavati. Neki programi mogu zahtevati ovu Servise u cilju provere najnovijih verzija ili njihovih baza. Iako opcija nije loša, mnogi korisnici više vole da sve sami urade tako u svakom momentu znaju šta imaju instalirano a ukoliko postoji poboljšanje ili nova verzija, bilo bi lepo na se zna šta nam donosi i da li nam treba pre nego što potrošimo vreme i novac skidajući je sa interneta. Inače, mnogi korisnici će groze pomisli da Windows sam šeta po internetu ili da nešto čeprka po disku. Preporučujem da je isključite.

TCP/IP NetBIOS Helper Service

Pruža podršku za NetBIOS preko TCP/IP-a. Ako vaša mreža ne koristi NetBIOS i/ili WINS, isključite ovu Service.

TCP/IP Printer Server

Nije instalirana automatski a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Koristi pri podešavanju lokalnog UNIX print servera.

Telephony

Kontroliše tzv. telefonske uređaje na vašem računaru. Potrebna je za mogućnost korišćenja modema. Neki kablovski ili DSL provajderi koriste ovu Service, što zavisnosti od toga kako je odrađen logon ili neke AOL funkcije a što opet zavisi od korišćenog softvera.

Telnet

Nije instalirana automatski a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža mogućnost daljinskog logovanja na lokalni računar kroz telnet funkciju. U cilju bolje zaštite, isključite ovu Service ukoliko nije specifično neophodna za vaš rad. Isključenjem oslobađamo oko 2,5 MB RAM memorije.

Terminal Services

Pruža mogućnost daljinskog logovanja na lokalni računar. Ova services je neophodna za rad Fast User Switching, Remote Desktop Server i Remote Assistance. Ukoliko je isključite, nećete biti u mogućnosti da vidite ko je pristupio računaru (ko je logovan). Zbog veće sigurnosti, isključite ovu Service ukoliko vam nije neophodna za normalan rad. Ako želite da instalirate Norton 2003, uključite ovu Service. Ako spajate dva računara u cilju razmene podataka ili igranja (najčešće preko modema) ostavite ovu Service uključenu. Vidi Windows Tips & Tricks.

Themes

Koristi da bi se dobio novi izgled WinXP sistema. Ukoliko nemate mnogo memorije i nije vam bitan izgled WinXP sistema, isključite ovu service. Isključivanjem, WinXP će izgledati kao Win98. Kada je uključena zauzima između 4 MB i 15 MB RAM memorije.

TrueVector Internet Monitor

Instalira se sa Zone Alarm firewall programom koji štiti računar od upada hakera i od zaraze virusa sa interneta. Program nije antivirus program, već štiti računar od Worm-ova i sličnih stvari koji se mogu naći u html stranici ili u elektronskom pismu. Ni u kom slučaju ga ne dirati, a ukoliko je podešen na neku drugu vrednost podesiti ga na MANUAL. Servis je potreban samo onda kada ste na internetu a aktivira se startom Zone Alarm programa. Iz ovog razloga nije potrebno da bude podešen na automatic.

Uninterruptible Power Supply

Pruža podršku za UPS (neprekidan izvor napajanja). Neki UPS uređaji koriste ovu Service, dok drug. UPS uređajima nije potrebna. Ukoliko vaš UPS ne radi kako je radio posle isključenja Service, morate je imati uključenu.

Universal Plug and Play Device Host

Koristi se uz SSDP Discovery Service, koja detektuje i konfiguriše UPnP uređaje na kućnim mrežama. Ukoliko posle isključivanja neki od vaših uređaja prestane da radi ili se čudno ponaša, uključite ovaj Service. MSN Messenger koristi ovu Service zajedno sa podržavanim UPnP uređajima da bi obezbedio podršku za mreže koje su zaštićena NAT zaštitom (firewall-om) ili ruterom. Takođe, ako primetite neke probleme pri spajanju na multiplejer igre (servere) koje koriste DX7 ili DX8 (DirectX), uključite ovu Service. Ako vam je potrebna ova Service, obratite pažnju na sve moguće popravke jer postoje neke indikacije da je Service potencijalna mogućnost napada hakera i rupa u vašem sistemu. UPnP nije i nema nikakve veze sa PnP. UPnP služi za mogućnost spajanja preko mreže kroz TCP/IP do uređaja kao što su skeneri ili štampači. Vaša audio kartica je PnP. Ne isključujte PnP tj. Plug and Play.

Upload Manager

Kao i Background Intelligent Transfer Services, ova Service kontroliše transfer fajlova između servera i klijenta na mreži. Ova Service nije potrebna za osnovno korišćenje resurse (Štampači, Fajlovi, Skeneri,...).

Volume Shadow Copy

Koriti se zajedno sa MS Software Shadow Copy Provider Service-om. Microsoft Backup takođe kristi ovu Service. Ukoliko je ugasite, u Event Logu ćete dobiti obaveštenje da vam je ova service isključena. Nisu nađeni nikakvi loši efekti ako se ugasi ova Service. Ako se stavi na Manual ili Disabled, oslobađa se oko 3 MB RAM memorije. Kada se stavi na manual, neće biti obaveštenja u Event Logu.

WebClient

Nije nađena neka praktična primena ove Service. Ukoliko posle isključenja ove Service neke aplikacije ili uređaji prestanu da rade onako kako bi trebali, probajte da startujete ovu Service i vidite da li je njeno isključenje razlog nepravilnom radu.

Windows Audio

Služi da bi se čuo zvuk. Ukoliko ne posedujete audio karticu, isključite ovu Service.

Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS)

Ovo je promenjeno ime jednog već postojećeg servisa koji je u mnogome unapređen. Za više informacija

pogledati: Internet Connection Firewall/Internet Connection Sharing

Windows Image Acquisition (WIA)

Koristi za podršku nekim skenerima, web kamerama, kamerama i sl. Ako uređaj, posle isključenja ne radi pravilno, uključite ovu service.

Windows Installer

Potrebna je za mogućnost instalacije aplikacija koje koriste MSI fajlove. Ukoliko pri instalaciji neke aplikacije dobijete grešku "RPC Service", uključite ovu Service. Obratite pažnju da Service nije potrebna da bi instaliran MSI program radio. Takođe zauzima 3.5 MB RAM memorije. Ako je podesite na Manual, sačuvaće te tu količinu memorije a service će se startovati po potrebi.

Windows Management Instrumentation

Poprilično važna Service. Ukoliko je isključite neke neobjašnjive stvari mogu da počnu da se dešavaju. Ostavite je uključenu.

Windows Management Instrumentation Driver Extension

Nema je na XP Home verziji. Na XP PRO verziji je prisutna, ali nije tako važna kao Windows Management Instrumentation. Bez obzira na to, ne preporučujem da je gasite. Ako morate stavite je na Manual.

Windows Management Instrumentation Provider Service

Ova Service je host proces za WMI Provider Service. Namenjena je da popravi probleme u Windows 2000 OS-u, koji su se manifestovali tako da kada se zablokira ili poremeti WMI Provider Service, zablokira se i poremeti cela WMI Service. Ovo je jedan od vitalnih delova Windows operativnog systema i ne sme se dirati.

Kao i kos SVCHOST Services, i ova može da ima nekoliko instanci (da bude listovana nekoliko puta). Ukoliko se pojavljuje problem oko ove service (oko upotrebe procesora i sl.), skoro sigurno nije problem sa njom već je problem sa nečim što ova services hostuje, sa nekim hardverom ili nekompatibilnošću. U nekim slučajevima, loši drajveri za mrežnu karticu ili loš čipset na bilo kom mestu na mreži (bilo koji računar) može da doprinese velikom korišćenju procesora od strane WMIPRVSE Services.

Windows Media Player Network Sharing Service

Servis omogućuje razmenu Media Player playlista i drugih umreženih playera i media uređaja koristeći Universal Plug and Play. Nisam primetio da mi je isključivanje ovog servisa poremetilo rad. Međutim, pri instalaciji servis je podešen na Manual što znači da se ne startuje pa ga je najbolje ostaviti po standardnim podešavanjima.

Windows Presentation Foundation Font Cache 3.0.0.0

Dolazi sa instalacijom .NET paketa i njegov je integralni deo pa preporučujem da ga ostavite po standardnim podešavanjima.

Windows Time

Automatski podešava sat tako što kontaktira server i proverava tačno vreme u vašem području. Spaja se na MicroSoftov sajt radi te provere. Ovo možete uraditi i ručno sa gomilom besplatnih programa (vidi Korisni Programi). Ukoliko vam je neophodna ova Service, verovatno će vam trebati i Task Scheduler. Umesto MicroSoftovog servera možete upotrebiti time.nist.gov server.

Wired AutoConfig

Ovaj servis obavlja IEEE 802.1X autentifikaciju za Ethernet (mrežne) interfejse. Najbolje je ostaviti ga po standardnim podešavanjima.

Wireless Zero Configuration

Omogućava automatsku konfiguraciju bežičnih mrežnih uređaja obaveštenja o kvalitetu konekcije. Service će vam možda trebati da se spojite sa nekim HOT SYNC softverom za PDA, laptopovima ili drugim prenosnim računarima. Ukoliko nemate bežične mrežne uređaje, isključite ovu Service.

Ovo se ne odnosi na Bluetooth uređaje koji rade bez problema kada je ova services isključena. Ukoliko imate problema sa postavkom mreže preko Bluetooth uređaja, prvo proverite sve druge opcije i podešavanja. Neka vam uključenje ove service bude poslednja opcija, jer po svemu sudeći nije potrebna za rad Bluetooth uređaja.

WMI Performance Adapter

Nisam nigde pronašao, čemu ova Service sliži. Kada je isključena, niko nije prijavljivao nikakve loše efekte niti gubitke funkcionalnosti hardvera ili softvera. Zauzima oko 6 MB RAM memorije kada je startovana. Isključite je, a ako primetite neke promene na gore uključite je.

Workstation

Koristi da bi se lokalni računar spojio na druge računare (remote computers). Primeri bi mogli biti konekcije na internet ili korišćenje mrežnih uređaja (štampača) ili razmena fajlova. Mnoge Services zavise od ove. Ostavite je na Automatic.

World Wide Web Publishing Service

Nema je na XP Home verziji i nije instalirana automatski na XP PRO a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Koristi pri podešavanjima lokalnog web servera. Ukoliko je ne trebate nemojte je instalirati jer joj je potreban i IIS Admin, koji je poznat po tome što ga hakeri i krekeri obožavaju, i može ugroziti vašu sigurnost.http://infinite.on.neobee.net/xpservices/objasnjenja.htm
Nazad na vrh Ići dole
https://hardware-software.forumsr.net
 
Značenje svakog ponaosob
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Dobrodošli :: Tutorijali :: Windows servisi-
Skoči na: